Timisoara - Fauna si Vegetatie

Detalii

Categorie
Despre Romania
Modificat
acum 3 ani si 11 luni
Vizualizari
1790

Voteaza & Distribuie

Prezentare

    Fauna
    Fauna padurilor cuprinde putine mamifere, reprezentate doar prin cateva insectivore si rozatoare. Pasarile sunt, in schimb, numeroase, unele avand importanta cinegetica (fazanul).
    Fauna de silvostepa si stepa, desi mai putin variata fata de cea de padure, prezinta un mai mare numar de specii de interes cinegetic (iepurele, caprioara, prepelita, potarnichea, fazanul, etc)
    In cadrul faunei piscicole, dominanta este specia crapului, alaturi de care traiesc platica, obletul, babusca, sebita, stiuca, suport natural pentru pescuitul sportiv.
    Presiunea umana crescanda in spatiul periurban timisorean se resimte negativ asupra fondului faunistic, distrugerea biotopurilor spontane si inlocuirea lor cu culturi afecteaza, inevitabil, biocenozele.

    Vegetatia
    Spatiul timisorean se incadreaza, din punct de vedere geobotanic, in zona padurilor de stejar, distruse in trecut de oameni, pentru obtinerea lemnului necesar construirii cetatii si caselor, cat si pentru castigarea de terenuri cultivabile.
    In prezent, cu exceptia catorva areale impadurite cu cer si garnita (Padurea Verde, Padurea    Bistra, Padurea Giroc, Sag), teritoriul se incadreaza in silvostepa antropogena ce caracterizeaza intrega Campie Panonica.
    Peisajul este diversificat si de aparitia vegetatiei de lunca, de-a lungul principalelor rauri, in cadrul careia predomina arborii de esenta moale.
    De remarcat este prezenta parcului dendrologic de la Bazosul Nou: rezervatie forestiera cu o suprafata de cca 60,4 ha, situata la cca 15 km SE de orasul Timisoara, pe teritoriul constituit din rezervatia propriu-zisa (17,8 ha) si zona tampon din jurul rezervatiei.

Date preluate din Statutul Municipiului Timisoara.